Dobrý den, mám takový problém... otec doma spadl, když vstával z postele, zakopl, a spadl hlavou na radiátor - nemohl vstát. Můj bratr mu pak koupil jako dárek takový telefon pro seniory, teď mi vypadla ta značka, nicméně k tomu telefonu patří hodinky s alarmem (takové náramkové hodinky, jsou z umělé hmoty a místo ciferníku je tady červené tlačítko). A je to nastaveno na můj mobil. A na mobil mé sestry a mého bratra. Automaticky, kdyby on měl nějaký problém, spadl, něco se mu stalo, tak on to zmáčkne a ten telefon automaticky začne vytáčet můj mobil a do telefonu mi přijde jakoby sos sms - jsem v nouzi. Kdybysme to nezvedli ani my tři, tak už je naprogramován v tom telefonu, že se bude vytáčet pohotovost. Ale bojím se, že se něco takové bude stávat častěji. Chci se zeptat: Řešíte to doma taky? Máte taky nějaké takové vychytávky? Co dělat, jak se dá takovým věcem předcházet? Podařilo se někomu z vás zranění předejít - a jak, prosím?
Předem děkuji za vaše reakce.
No tak já mám zkušenost, že tomu asi úplně zabránit nejde. Manželka se vrátila domů – celkem si byla velmi jistá, no a taky, já jsem zrovna u toho nebyl, tak nešikovně jako, vstala, spadla z postele, a zlomila si nohu ve stehně. Zjistili, že se jí po šesti týdnech povolily šrouby na noze pravý, na té špatné noze. Takže traumatologie, znova, čekalo se, než ty kosti uzrajou, znova se to operovalo, sešroubovat. 🙁
No já myslím, že skutečně předejít se tomu dá jen neustálým dozorem. Asi záleží v jakém je ten člověk stavu. Naše babička už je teď téměř samostatná a stačí ji dojet občas skontrolovat, ale na začátku neměla dobrou stabilitu, pořád se jí to motalov hlavě a pořád někde málem upadla. Já s přítelem jsme prakticky bydleli u babičky, museli jsme ji třeba doprovázet dolů, protože ona bydlí ve druhém patře a potom před vchodem jsou schody, což jsme ji museli dostat dolů a pak dojít až k autu. Byl to pocit bezmoci. Ale ona je hrozně šikovná a postupně se zlepšovala. Žádné vyloženě vychytávky jsme neměli, jen jsme prostě byli s ní pořád.
Já mám tenhle problém z druhé strany. Obávám se, že babičce o kterou se starám můžu ublížit já. Chci jí pomáhat, nechci ji dávat někam na LDN nebo na nějaké takové místo.